Kinderhandenwebsite

Scholenproject Team King: samen tegen kanker

Speciaal voor basisscholen heeft Team King een Scholenproject ontwikkeld, met aparte modules voor de onder-, midden- en bovenbouw. Naast het helpen bespreekbaar maken van kanker, biedt het scholenproject ook de kans om kinderen zelf te laten bijdragen aan een goed doel. Bijvoorbeeld met een Sponsorloop. Het geld gaat rechtstreeks naar de Research Nurses van Team King.

Ook voor kinderen is de ziekte kanker een thema met veel impact. Een familielid, buren, een klasgenootje, of misschien wel een juf of meester: iedereen kan erdoor getroffen worden. Net als volwassenen hebben kinderen vaak veel vragen. Ze zien wat er om hen heen gebeurt en merken dat hun omgeving verandert. Of ze willen weten hoe je omgaat met een klasgenootje dat te maken heeft met kanker in het gezin.

School-sponsorloop voor goed doel
Naast het helpen bespreekbaar maken van kanker, biedt het scholenproject ook de kans om kinderen zelf te laten bijdragen aan een goed doel. Bijvoorbeeld met een markt of een sponsorloop kunnen de kinderen geld inzamelen. Het opgehaalde geld wordt direct ingezet voor de Research Nurses in het MMC Veldhoven/Eindhoven. Daarmee dragen de kinderen actief bij aan het goede doel van Team King om het aantal mensen dat van kanker geneest nog groter te maken. En ze zien direct wat de bijdrage van hun klas aan een goed doel, in dit geval Team King, is. Dit past ook goed bij bijvoorbeeld lessen Burgerschap.

Het scholenproject bestaat uit drie onderdelen:

  • Een projectwijzer voor onder-, midden- en bovenbouw
  • Een voorlichtingsfilm
  • Eigen activiteiten om geld in te zamelen voor het goede doel

Ondersteuning door Team KING
Scholen bepalen zelf welke onderdelen ze inzetten en op welke manier, passend bij het bestaande lesprogramma. Uiteraard krijgt u vanuit Team KING alle steun die u nodig heeft. Leden van Team King, research nurses en oncologen van het MMC begeleiden het project, met bijvoorbeeld voorlichting in de klas.

Kosten
Team King stelt de projectwijzer en film gratis ter beschikking aan scholen.

De projectwijzer bevat:

  • handvatten voor lesactiviteiten
  • een film voor leerlingen vanaf groep 4/5
  • een voorleesverhaal voor de jongste leerlingen
  • suggesties voor boeken en films
  • materiaal voor sponsoractiviteiten

De projectwijzer is geschreven door bestuurslid Ine van Wijlen en tekstschrijver Isabel Timmers en vormgegeven door Marieke Verbeek.

Bekijk hier de promo van de film ‘Kanker IN gezinnen‘.